Català Español* Français* English*

Notícies

Un reclam cap a la cura i la sostenibilitat dels oceans inunda els soterranis de la Catedral per “Girona, Temps de Flors”

divendres 12 de maig de 2023

L’entitat financera BBVA participa en la mostra floral decorant aquest espai i esdevé el principal patrocinador de la mostra un any més



Un mar de realitat inunda enguany la sala gran dels soterranis de la Catedral en la 68a edició de “Girona, Temps de Flors”. Es tracta d’un projecte floral de reclam cap a la cura i la sostenibilitat dels oceans, impulsat per l’entitat financera BBVA. Aquest matí ha tingut lloc la presentació del projecte, dissenyat per l’alumnat del màster en Disseny i Producció d’Espais de la UPC School – CCCB. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; de la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes; del director de zona de BBVA a Girona, David Meavilla, i de l’alumnat i professorat del Màster en Disseny i Producció d’Espais de la UPC School – CCCB.

“Temps de Flors és un esdeveniment pensat perquè la gent vingui i gaudeixi de la ciutat i dels muntatges que ens proposen les persones artistes amb la flor com a protagonista. Però no és aliè a allò que passa al nostre voltant, i és important que hi hagi creacions que també ens facin reflexionar i que ens despertin el nostre sentit crític. Sens dubte la preservació del medi ambient és avui un dels grans reptes de la humanitat, i és important que Temps de Flors sigui un espai des d’on conscienciar al conjunt de la ciutadania envers la cura del nostre planeta. Agraeixo que una entitat com el BBVA aprofiti la seva vinculació amb la mostra per fer pedagogia en aquest sentit”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

“Temps de Flors és un projecte que vivim amb molta consciència sostenible, implicació i també amb molta il·lusió. És una mostra més de la voluntat del BBVA de ser molt present a Girona i col·laborar amb les entitats que vertebren el territori”, ha afirmat el director de zona de BBVA a Girona, David Meavilla. Exemple d’aquesta implicació és el fet que “un any més, vora 150 companyes i companys del banc han volgut participar en el muntatge de la sala en el seu temps lliure, i han aconseguit recollir més de 1.500 ampolles de plàstic buides per reciclar en la decoració de l’espai. O amb el fet que ells mateixos han escollit el nom ‘Un mar de realitat’, en un concurs intern per conscienciar de la importància de cuidar el planeta i així evitar els desastres ecològics que estem patint, com són les illes de plàstic”, ha afegit.

La decoració de la sala gran dels soterranis de la Catedral ha estat possible gràcies a l’acord del banc amb l’Ajuntament de Girona, que fa a BBVA un dels principals col·laboradors d’aquesta 68a edició de “Girona, Temps de Flors”. L’alumnat del Màster en Disseny i Producció d’Espais de la UPC School - CCCB són els autors i les autores del projecte, el qual l’han implementat amb la participació dels voluntaris de BBVA, així com amb la col·laboració del departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la Universitat de Girona, qui s’ha encarregat de generar l'ambient de la sala.

La sostenibilitat dels oceans en mans de tots

“Un mar de realitat” s’inspira en les illes de plàstic, acumulacions de brossa no biodegradable que a causa de l’efecte dels corrents oceànics s’han anat agrupant. Actualment, n’existeixen diverses, com la que s’està formant al Mediterrani, que provenen dels aproximadament 8 milions de tones de plàstic anuals que l’activitat humana aboca als mars, segons el Programa per al Medi Ambient de les Nacions Unides (PNUMA). Les seves conseqüències són un greu problema per al medi, ja que el plàstic s’acumula i produeix danys als ecosistemes i als éssers vius que hi viuen.

“La sala gran dels soterranis de la Catedral és un espai singular on les proporcions humanes pròpies dels espais contemporanis no hi són presents, i és en aquesta immensitat on volem que les persones visitants se sentin partícips de la transformació del món i dels seus paisatges. Els situem enmig d’un paisatge marí on es fa present la seva degradació”, explica la representant de l’alumnat que ha dissenyat el muntatge, Natalia Geinasir.

Per a la decoració de l’espai, BBVA ha repartit per tota la sala sis grups de materials que representen cada un d’ells una illa de plàstic, així com la flora marina que hi ha als oceans. La circulació de les persones visitants a través de les sis illes simbolitza els corrents oceànics que propicien la creació d’aquestes illes de plàstic.

La instal·lació efímera es materialitza a partir de tres elements. A terra hi ha la flora marina, formada per flors acolorides i frondoses que representen la flora subaquàtica dels oceans. Gypsophilla de colors diversos formen la base cromàtica de l'ornamentació amb càrex (cintes verdes); plantes grases carnoses i molsudes; birchs (branques cargolades de color corall) i Heliconia. Al sostre hi ha un volum suspès construït a partir de l’acumulació d’ampolles de plàstic. I, en la totalitat de la sala, hi ha elements intangibles, sensitius i perceptius, que a través de l’aroma, la llum, l’àudio i el fum ajuden a crear un espai dinàmic, màgic i misteriós, que proposa una immersió en un món subaquàtic que està amenaçat per les acumulacions de brossa no biodegradable.

Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA
Tel. 972 419 010
gironatempsdeflors@ajgirona.cat