CatalÓ Espa˝ol* Franšais* English*

NotÝcies

“Girona, Temps de Flors” celebra la 69a ediciˇ amb 137 projectes florals repartits en 109 espais

dilluns 29 d'abril de 2024

L’exposiciˇ avanša l’hora d’obertura i de tancament, de 9.30 a 21 h, per tal d’adaptar-se als hÓbits de visita observats en els darrers anys. Per fer front a la sequera, s’han prioritzat les espŔcies aut˛ctones o adaptades a climes secs i les flors seques i preservades i es regarÓ nomÚs el dia del muntatge amb aigua de la pluja. Es proposen dos itineraris accessibles al Barri Vell per a les persones amb mobilitat redu´da.


“Girona, Temps de Flors” celebrarÓ de l’11 al 19 de maig la 69a ediciˇ amb 137 projectes florals repartits en 109 espais. Aquest 2024 la mostra arribarÓ a setze barris i, com a novetat, l’horari d’exposiciˇ serÓ cada dia de les 9.30 a les 21 h. Aquest canvi ve motivat pels hÓbits de visita de l’esdeveniment que s’han observat els ˙ltims anys.

Aquest matÝ, la vicealcaldessa i regidora de Promociˇ Econ˛mica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras, i la vicepresidenta segona de la Diputaciˇ de Girona, M. └ngels Planas Crous, han presentat la nova ediciˇ.

“Temps de Flors representa de la millor manera possible el tarannÓ creatiu de la gent de Girona i per aix˛ Ús un referent cultural i turÝstic, i a mÚs, genera un impacte molt positiu per a diferents sectors de l'economia de la ciutat. A mÚs, enguany, representa tambÚ la innovaciˇ entesa com a instrument per adaptar-se al context, ja que aquesta ediciˇ compta amb mŔtodes d'estalvi d'aigua que converteixen un esdeveniment clau per a Girona en molt mÚs sostenible”, ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Promociˇ Econ˛mica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras.

Per la seva banda, la vicepresidenta segona de la Diputaciˇ de Girona, M. └ngels Planas Crous, ha subratllat que “l’esdeveniment estigui a punt d’arribar a les setanta edicions vol dir moltes coses, per˛ sobretot que s’han teixit unes sinergies i una colĚlaboraciˇ molt fortes entre les diferents institucions i tambÚ es compta amb un suport molt s˛lid de la societat gironina. ‘Girona, Temps de Flors’ contribueix a generar activitat econ˛mica a Girona i a projectar la imatge de tota la demarcaciˇ en l’Ómbit internacional”.

Enguany, destaquen nous espais com el pati g˛tic de la casa Solterra, al camÝ de la reina Ermessenda, les voltes de la Rambla, al carrer de l’Argenteria, el jardÝ del Casino de Girona i la Casa de les Arts de Mas Ramada. Respecte a les ˙ltimes edicions, es reobren indrets com la Casa C˙ndaro, la Torre Gironella, el Palau de Caramany i l’esglÚsia de Sant MartÝ Sacosta. Aquests nous punts permetran esponjar i reduir el nombre de projectes al voltant de la Catedral i repartir-los per la zona de la plaša del Vi i la rambla de la Llibertat.

La cultura popular tindrÓ un paper especial aquest any a l’esdeveniment, ja que els projectes florals del pati de les Magn˛lies, de la plaša del Vi, de la casa Solterra, de la rotonda del Rellotge i del carrer de l’Argenteria giraran sobre aquesta temÓtica. A mÚs, al camÝ de la reina Ermessenda, paralĚlel al riu Galligants, hi haurÓ una exposiciˇ sobre les males herbes per tal de posar en valor aquestes plantes.

El vessant social tambÚ tindrÓ el seu espai i, per segon any, hi haurÓ projectes que han portat a terme diferents entitats socials a l’avinguda de Ramon Folch.

Mesures per fer front a la sequera

A causa de l’estat d’excepcionalitat per sequera, l’Ajuntament de Girona i l’organitzaciˇ del festival han implantat diverses mesures. Per una banda, s’ha posat un Ŕmfasi especial en l’elecciˇ de les flors i de les plantes i s’han seleccionat aquelles que requereixen menys aigua per al seu manteniment. S’han prioritzat les espŔcies aut˛ctones i les plantes adaptades a climes secs, reduint aixÝ significativament la demanda d’aigua. AixÝ mateix, s’ha donat espai i visibilitat a les flors seques i preservades, que a part de ser una alternativa duradora i de baix manteniment, tambÚ ressalten per la seva bellesa en diferents formes i textures.

Per altra banda, no es regarÓ durant els dies de l’exposiciˇ floral. NomÚs es regarÓ el dia del muntatge per preparar les flors i les plantes i es farÓ amb aigua provinent de la pluja i recollida amb dip˛sits. A mÚs, es facilitarÓ a les persones expositores una esponja floral especial que garantirÓ la humitat necessÓria a la flor perquŔ es conservi durant cada dia de l’exposiciˇ.

Barris

Continuant amb l’objectiu d’expandir la celebraciˇ mÚs enllÓ del centre, enguany Temps de Flors arriba a setze barris: Barri Vell, Can Gibert del Pla, Carme-Vista Alegre, Devesa-GŘell, Eixample, Mas Ramada, Mercadal, Montilivi, Palau-sacosta, Pedreres-Fora Muralla, Pla de Palau-Sant Pau, Santa EugŔnia, Sant NarcÝs, TaialÓ, Torre Gironella i Vall de Sant Daniel.

Es proposen 3 itineraris per poder explorar i descobrir tots els indrets, uns recorreguts a travÚs dels principals eixos comercials i de les zones verdes urbanes i periurbanes del municipi.

Accessibilitat

Un any mÚs, es muntarÓ un circuit tancat al Barri Vell amb punts d’entrada i de sortida per tal de garantir una bona flu´desa. Hi haurÓ 6 punts d’entrada (pujada de Sant Feliu, pujada del Rei MartÝ, plaša dels Jurats, carrer de Sant Crist˛for, pujada de Sant DomŔnec i plaša de Sant DomŔnec) i 6 de sortida (pujada de Sant Feliu, carrer de la Forša, plaša dels Jurats, carrer de Sant Crist˛for, pujada de Sant DomŔnec i plaša de Sant DomŔnec). Es tracta d’un punt mÚs de sortida i d’entrada per tal de facilitar l’accÚs i descongestionar el carrer de les Ballesteries.

Alhora, s’han senyalitzat en els diferents plÓnols que es repartiran dos recorreguts accessibles per a les persones amb mobilitat redu´da. Un d’ells Ús apte per fer amb qualsevol cadira de rodes i l’altre nomÚs amb cadires motoritzades.

En la mateixa lÝnia, aquest any es podrÓ veure el projecte floral dels Banys └rabs a travÚs d’unes fotografies de 360║ que es publicaran a la pÓgina web de Temps de Flors. Es tracta d’una prova pilot que, si dona bons resultats, es realitzarÓ l’any que ve en mÚs espais.

Nous horaris

Pel que fa a l’horari, respecte a l’any passat, l’exposiciˇ obrirÓ mitja hora abans, a les 9.30 h en comptes de les 10 h, per tal d’adaptar-se als hÓbits de visita als espais que s’han observat en les darreres mostres. El tancament s’avanšarÓ una hora, Ús a dir, a les 21 h. Aquest horari s’allargarÓ fins a les 24 h els dos dissabtes i el dimecres 15 de maig dins l’especial Flors de Nit.

Cal tenir en compte que l’˙ltim dia, el diumenge 19 de maig, alguns espais exteriors comenšaran a desmuntar a partir de les 19 h.

El paper dels establiments

Els comeršos tambÚ participaran en la festivitat amb la Mostra d’Aparadorisme i Decoraciˇ Interior, que enguany arribarÓ a la 20a ediciˇ. En aquesta ocasiˇ es comptarÓ amb la participaciˇ de 42 establiments. TambÚ hi participarÓ el sector de l’hostaleria i la restauraciˇ de la ciutat, amb diverses promocions i men˙s especials.

L’oferta anirÓ mÚs enllÓ amb una agenda cultural diversa, amb concerts, exposicions i visites guiades a edificis hist˛rics, que ajuden a complementar la visita a la ciutat. A mÚs, espais municipals i centres culturals participen en la festa cobrint-se de guarniments.

“Girona, Temps de Flors” s’organitza amb la participaciˇ de la societat gironina. El treball colĚlaboratiu i l’esforš desinteressat de centenars de persones voluntÓries fan possible la mostra floral, que compta amb la implicaciˇ directa de les associacions que l’organitzen des dels seus inicis (Associaciˇ Amics de la Girona Antiga i Associaciˇ Amics de les Flors de Girona) i el suport de l’Ajuntament.

Plaša del Vi, 1 - 17004 GIRONA
Tel. 972 419 010
gironatempsdeflors@ajgirona.cat