Català Español* Français* English*

Breu història de Temps de Flors

Un petit esdeveniment que es va celebrar al Saló de Descans de l'Ajuntament el 1954 s'ha convertit en el gran festival internacional de Girona

La història de Girona, Temps de Flors és també una història de joves emprenedors que el 1954 van decidir organitzar una primera edició del que van anomenar Concurso Exposición Provincial de Flores al Saló de Descans del Teatre Municipal. La bona resposta i l'interès de les persones que van visitar aquell espai aleshores els va empènyer a tirar endavant un esdeveniment que s'ha convertit en el gran festival internacional de Girona, una activitat que atrau gent d'arreu del món.

El festival va anar creixent any rere any, tant pel que fa a l'espai que l'acollia com per la implicació, cada cop major, de la ciutadania i el teixit social de la ciutat. Del Saló de Descans, que aquell primer any ja va quedar petit, es va passar a la Sala de Pergamins de la Biblioteca Pública i després al Monestir de Sant Pere de Galligants. Posteriorment, es va passar al convent i al claustre de Sant Domènec i més tard, ja es va començar a estendre per diversos patis i jardins del Barri Vell, com la plaça dels Jurats, el claustre de la Catedral o els jardins de la plaça de Narcís Figueras.

L'evolució del festival va viure un punt clau l'any 1979, quan es va organitzar per primer cop en nom de l'Associació dels Amics de les Flors i dels Jardins. Més endavant, l'any 1983, s'hi va implicar també l'Associació d'Amics de la Girona Antiga, que va aconseguir l'obertura de molts altres patis i jardins particulars que durant la resta de l'any romanien tancats al públic. El 1992 l'Ajuntament de Girona es va implicar definitivament en l'organització. La conjunció de tots aquests fets va suposar un salt qualitatiu i quantitatiu determinant per a la projecció del festival.

Fa més de sis dècades que Rosa Maria Labayen, David Marca i Josep Tarrés mantenen l'esperit tradicional de la reconeguda mostra floral, l'esdeveniment que enorgulleix a tots els gironins i gironines. Ells han aconseguit que sigui una icona imprescindible de la ciutat i és a qui es deu el veritable èxit de Girona, Temps de Flors.

Rosa Maria Labayen Coderch

Presidenta de l'Associació Amics de la Girona Antiga
Amant de la lectura i enamorada del Barri Vell de Girona de de l'època de l'institut

Rosa Maria Labayen Coderch va néixer el 1923 a Sant Joan les Fonts i va passar la seva infància a Bonmatí envoltada de llibres i natura. A l'època de l'institut anava i tornava a Girona. Cada tarda, abans d'agafar el tren de tornada, pujava a la plaça de Sant Domènec i s'asseia uns minuts a les escales del convent per contemplar aquell indret que tant la captivava.

Anys més tard, el 1982, el convent de Sant Domènec es va convertir en un dels llocs principals de l'exposició de Temps de Flors. Llavors, però, l'espai presentava un aspecte deteriorat i semblava de difícil accés, així que es va demanar als veïns i veïnes del nucli antic que obrissin les portes dels seus patis, per fer el recorregut cap el convent de Sant Domènec més amè i atractiu per a les persones visitants. Ella fou la impulsora de l'obertura de les cases del Barri Vell, ja que va convèncer amb perseverança a veïns i veïnes per fer-ho possible.

Rosa Maria Labayen ha tingut un paper cabdal a l'exposició i, des dels seus inicis, l'ha viscut intensament i amb gran dedicació i treball. El que més valora és la feina de tanta gent que hi participa de forma voluntària i que comparteix amb ella, i la resta de fundadors, aquest despertar de la primavera tan característic de la ciutat de Girona.

David Marca i Cañellas

Cofundador i president honorífic de l'Associació Amics de les Flors de Girona
Polític, escriptor i comentarista polític

David Marca i Cañellas va néixer el 1928 a Tarragona i l'any 1955 va instal·lar-se amb la seva dona i la seva filla a la ciutat de Girona.

Aficionat des de petit a les flors, en assabentar-se de l'existència del concurs floral, que llavors se celebrava a Sant Pere de Galligants, va voler formar-ne part. Els espais d'exposició es van anar ampliant i el 1977, juntament amb Maria Cobarsí, va fundar l'Associació Amics de les Flors de Girona, que va assumir la gestió dels monuments i espais més distintius del Barri Vell. Mentre Maria Cobarsí s'encarregava de la part artística de la mostra, ell coordinava la logística i la gestió econòmica de l'esdeveniment.

Per la seva implicació social i la seva trajectòria política a la ciutat de Girona, David Marca és un referent en el context cultural gironí.

David Marca va ser el director de l'exposició floral fins al 1992 i actualment segueix formant part de l'associació Amics de les Flors de Girona com a president honorífic, des de la qual defensa la bellesa de les flors i lluita per mantenir l'esperit original de l'exposició.

Josep Tarrés i Fontan

President de l'Associació Amics dels Jardins Històrics i dels Paratges Naturals
Poeta i promotor de la cultura i el patrimoni artístic en tots els seus vessants.

Josep Tarrés i Fontan va néixer el 1929 a Girona. Després de passar tres anys a París, on va participar activament en diversos esdeveniments socials i culturals, va tornar a la seva ciutat d'origen.

Gran activista cultural, sempre va mostrar un fort compromís per preservar i recuperar el patrimoni històric de la ciutat de Girona. Des del bar Isaac el Cec, punt de trobada de referència de la ciutat que ell regentava habitualment, va contribuir a la divulgació i coneixement d'aquesta zona emblemàtica i va esdevenir un dels primers i principals impulsors de la descoberta del call jueu de Girona.

Josep Tarrés va ser un dels principals organitzadors de la primera edició de l'exposició floral, el 1954, juntament amb Maria Cobarsí, el doctor Miquel Oliva i altres persones aficionades a les flors de Girona. Es va mantenir fidel a la mostra any rere any promovent l'exposició i formant part d'aquesta família, com a capdavanter de l'Associació Jardins Històrics i Paratges Naturals de Girona.

Josep Tarrés va morir a Girona, el 19 d'abril de 2021.

Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA
Tel. 972 419 010
gironatempsdeflors@ajgirona.cat